Het belang van een goede boomspiegel

Een goede boomspiegel zorgt voor een gezonde en luchtige bodem. Daar vinden boomwortels voldoende voeding en vocht. De bodem is de belangrijkste factor voor de gezondheid van een boom. Het belang van een boomspiegel wordt echter zwaar onderschat.

Wat is een boomspiegel?

De boomspiegel is een zo groot mogelijke vrije plaats onder de boom – liefst zo groot als de kroonprojectie. In ideale omstandigheden betreedt men deze plaats niet vaak en blijft het gevallen blad en takken liggen. Indien er sprake is van verharde bodem kan deze “belucht” worden door middel van verschillende technieken.

De bladeren en de mulchlaag worden op een natuurlijke wijze afgebroken door het geheel aan bodemleven (bacteriën, schimmels, nematoden, regenwormen…). Zij leveren de belangrijkste voedingsstoffen voor bomen, op natuurlijke wijze.

Een bijkomend voordeel: je kan de stam en de wortelaanzetten niet meer beschadigen door te maaien. Bovendien hoef je minder te maaien aangezien je de boomspiegel mag ontzien!

Standplaatsverbetering

Een standplaatsverbetering begint in de meest simpele gevallen met het aanleggen van een boomspiegel. We verwijderen het gazon en afhankelijk van de situatie nemen we verschillende bijkomende maatregelen.

Indien een boomspiegel echt geen optie is (als er bijvoorbeeld sprake is van verharding), zijn ondergrondse groeiplaatsconstructies een mogelijkheid. Op deze manier kunnen wortels ongestoord groeien zonder de verharding te beschadigen.

Waar kan een boomspiegel?

In parken en bij bijzondere bomen zien we steeds vaker standplaatsmaatregelen of boomspiegels. Èlke boom verdient echter een boomspiegel, hoe groot die ook mag zijn. Wil je je boom op deze manier helpen? Neem dan even contact op en ik bekijk vrijblijvend de mogelijkheden.


Er zijn verschillende soorten afwerkingen, op maat van de tuin en elke situatie.