A walk in the park: domein Hertoghe

Wat een kanjers! Een eerder onbekend en rustig parkje met gigantisch potentieel; er mag iets meer geïnvesteerd worden in wortelbescherming (boomspiegels nog meer afbakenen met bijvoorbeeld dood hout of takkenwallen). Divers bomenbestand en leuke nieuwe aanplant.

Bij het betreden van het park springt een oude sprookjesrobinia onmiddelijk in het oog. Twee toppen zijn eruitgebroken, de nieuwe jonge kruin neemt het over. Het hout van de robinia of valse acacia is trouwens even duurzaam als tropisch hardhout. Dit hout is tegenwoordig zeer geliefd voor gebruik in speeltuintjes.

Robinia pseudoacacia (valse acacia)

Opmerkelijk is de hemelboom die ooit is omgegaan, maar zich herpakte. Nu murmt hij zich als een slang door het bos op zoek naar licht. Op zijn minst een bijzonder zicht. Dit exemplaar heeft geluk: hemelbomen zijn sinds juli 2019 ongewenste gasten in Europa. Het verkopen en het aanplanten van deze exoot is sindsdien verboden.

Ailanthus altissima (hemelboom)

Aan de rand van de open plek eist een brede zwarte walnoot zijn plaats op in het park. Een bliksem trof hem in een ver verleden -dit zie je duidelijk aan de afgestorven baststrook van kop tot wortel- dat maakt hem nog unieker op deze mooie plaats.

Juglans nigra (zwarte noot)

Als bonusfoto een ode aan de (on)beantwoorde liefde. Een stevige beuk verklaart op weinig subtiele manier zijn gevoelens voor Linda. Of de liefde ooit beantwoord is, laat ik aan eenieders verbeelding over.

Fagus sylvaticus (beuk): “I love Linda”; platanus x hispanica (gewone plataan) op de voorgrond

Naast de bomen hierboven beschreven staan er in dit park nog prachtige impostante beuken, kastanjes, paardenkastanjes en platanen. Voor de kenners vermeldenswaardig is een groot exemplaar van de zwarte moerbei.

Meer info over het Hertoghepark

Eén antwoord op “A walk in the park: domein Hertoghe”

 1. Tom, ik schrijf voor de digitale krant “Hertoghe Actueel”. De buurtkring Hertoghe is zo’n 1 1/2 geleden opgericht.
  Een van de onderwerpen in de krant is de zoektocht geweest naar de moerbeiboom in het park, waarvan melding wordt gemaakt op websites. Wij kijken uit op het park (JVRlaan). Geen reactie van onze 400 lezers en ook geen reactie op mijn pogingen via Natuurpunt, om de boom te lokaliseren.
  Ik zie net jouw website en het commentaar dat het park aandacht nodig heeft. Daar ging een van mijn stukjes over deze maand. Ik heb het aangekaart bij de buurtcoach en ga het opvolgen – Buurtregisseur Sun Mee Horemans.
  Ik heb geen idee wie er voor het park zorgt en hoe het bestuurlijk allemaal in elkaar zit. Mogelijk kan een boomspecialist erbij betrokken worden?
  Ik heb onderstaand de url gekopieerd om de digitale krant te kunnen ontvangen.
  P.S. Er is een prijsje beschikbaar voor de lokatie van de moerbeiboom!
  https://gmail.us4.list-manage.com/subscribe?u=b41d254170594b1227d4302dc&id=6b5e5c0f47
  Beste groeten. Nelly

Reacties zijn gesloten.